نماینده مردم ایلام در مجلس خبرگان رهبری در اختتامیه چهارمین سوگواره شعر آیینی طلوع سرخ: شعر آیینی باید با شناخت عمیق از دین سروده شود، نه صرفاً با تکیه بر احساس.

حجت‌الاسلام والمسلمین وعد مرادبیگی، نماینده مردم ایلام در مجلس خبرگان رهبری، در آیین اختتامیه چهارمین سوگواره شعر آیینی “طلوع سرخ” با اشاره به جایگاه شعر آیینی در ادبیات دینی، گفت: شعر آیینی صرفاً به معنای مرثیه یا منقبت‌خوانی نیست، بلکه شعری است که حاوی آموزه‌های دینی، اخلاقی، عرفانی و معنوی باشد.

وی ضمن تسلیت سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)، از اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان ایلام و مدیرکل آن، برای برگزاری این رویداد فرهنگی و هنری با محوریت اهل‌بیت (ع) و فرهنگ اربعین قدردانی کرد.

مرادبیگی با مرور پیشینه شعر آیینی، تأکید کرد: اولین کسی که شعر آیینی را تشویق کرد، خود پیامبر اسلام بود. حتی در میان اهل سنت نیز نمونه‌های درخشانی از شعر آیینی وجود دارد.

وی افزود: دو نگاه در مورد شعر آیینی وجود دارد: یک نگاه محدود و تنگ‌نظرانه که تنها اشعار منقبت و مرثیه را شامل می‌داند و یک نگاه گسترده‌تر که شعر آیینی را حاوی هر نوع پیام معنوی و دینی می‌داند. از این منظر، حتی اشعار حافظ، سعدی و ناصرخسرو نیز در این حوزه قرار می‌گیرند.

نماینده مردم ایلام در مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات شعر آیینی در تاریخ معاصر گفت: شعر آیینی از دوره صفوی اوج گرفت، در دوران نادرشاه تنزل یافت و در دوران مشروطه و انقلاب اسلامی، به شکوفایی رسید. از دهه ۳۰ شمسی به بعد، با نگاه نو امام خمینی و شاگردانش به دین، موج جدیدی در شعر آیینی آغاز شد که تا امروز ادامه دارد.

او تأکید کرد: شاعر آیینی باید دارای موضع و نگاه روشن دینی باشد. صرف بیان مضامین دینی کافی نیست، بلکه باید شناخت و معرفت عمیق نسبت به دین، تاریخ، عرفان، اخلاق و قرآن وجود داشته باشد. متأسفانه برخی اشعار پیش از انقلاب، با وجود نیت خیر، به نوعی موجب تحقیر شخصیت امامان می‌شدند، اما در دوران انقلاب این رویکرد تغییر کرد و عظمت اهل‌بیت به‌درستی به تصویر کشیده شد.

مرادبیگی در پایان با انتقاد از مغفول ماندن برخی از ائمه اطهار در شعر آیینی خاطرنشان کرد: در حالی‌که شعر رضوی، فاطمی و علوی رونق دارد، اما جای امامانی چون امام صادق (ع)، امام هادی (ع) و امام حسن عسگری (ع) در شعر آیینی خالی است. این وظیفه شاعران است که این خلأ را با شناخت و تحقیق پر کنند.

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *