به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه ایلام و با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی و کانون‌های فرهنگی و فرهنگی، جشن باشکوه بزرگداشت سعدی و تجلیل از مفاخر ادبی استان ایلام با حضور گسترده اساتید، دانشجویان، نویسندگان و علاقمندان ادب فارسی و با سخنرانی دکتر «قدمعلی سَرّامی» نویسنده، شاعر و پژوهشگر حوزه‌ی زبان فارسی، شامگاه دوشنبه اول اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در محل سالن آیت‌الله حیدری برگزار شد.

 در این مراسم دکتر «تاج‌الدین صالحیان» معاون سیاسی و امنیتی استانداری ایلام با بیان اینکه هویت کنونی ایران متشکل از سه منبع: «ایرانیت»، «اسلامیت» و «تجدد(توسعه‌گرایی)» است، اظهار داشت: اگر بتوانیم مابین این سه منبع سازگاری ایجاد کنیم، جامعه ایران به تعادل خواهد رسید.

دکتر صالحیان تقویت هویت ایرانی را یک رسالت مهم برای مجموعه مسئولان اجرایی و دانشگاهیان دانست و گفت: زبان فارسی میراث گرانبهای تاریخی ماست، که نقش تعیین کننده در تقویت انسجام ملی ایرانیان دارد.

وی، یادآور شد: انتقال هویت باید در دوران تحصیل در مدرسه شکل بگیرد و سپس در دانشگاه تکمیل شود.

معاون سیاسی و امنیتی استانداری ایلام با بیان اینکه دکتر مرادنژادی سرپرست دانشگاه ایلام یک شخصیت خوشنام در سطح دانشگاه و استان است، اظهار کرد: رویکرد فرهنگی دکتر مرادنژادی در تقویت هویت ملی و ایجاد نشاط در سطح دانشگاه، زمینه‌ساز جنب و جوش در بین دانشگاهیان دانشگاه ایلام و جامعه دانشگاهی استان ایلام شده است، که به سهم خودم از ایشان کمال تقدیر و تشکر را دارم.

در ادامه دکتر «همایون مرادنژادی» سرپرست دانشگاه ایلام با بیان اینکه سعدی در قرن هفتم زندگی کرده، اما هنوز در متن زمان طی مسیر می‌کند، گفت: سخنان سعدی هنور برای بشریت تازگی دارد، چنانکه شعرش در وصف انسانیت، زبانزد اندیشمندان جهان است:

بنی آدم اعضایِ یکدیگرند/که در آفرینش ز یک گوهرند

چو عضوی به درد آورد روزگار/دگر عضوها را نماند قرار

تو کز محنتِ دیگران بی‌غمی/نشاید که نامت نهند آدمی

وی یادآور شد: سعدی، توانایی را در دانایی می‌بیند، موضوعی که رسالت نهاد علم است.

دکتر مرادنژادی، خاطرنشان کرد: دانشگاه مرکز تولید علم است، اما اگر درب دانشگاه بر روی اهالی «هنر»، «ادب»، «فرهنگ» و «خرد» بسته شود، در نهایت صدایی از نهاد علم شنیده نخواهد شد.

سرپرست دانشگاه ایلام، برگزاری جشن بزرگداشت سعدی را بهانه‌ای برای خدمت‌گزاری به مفاخر ادبی استان ایلام دانست و تأکید کرد: برگزاری این جشن باشکوه و حضور ادبا و فرهیختکان استان، بیانگر این پیام است، که زین پس، دانشگاه خانه کنشگران و دوست‌داران عرصه فرهنگ، هنر و ادب خواهد بود.

سپس دکتر «مصطفی باقری» مدیرکل پشتیبانی فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تشکر از برگزاری این جشن باشکوه و تقدیر از رویکرد فرهنگی دکتر مرادنژادی سرپرست دانشگاه ایلام، گفت: امروز رسالت ما، مدیریت فرهنگی نیست، بلکه جهت دهی به زیست فرهنگی دانشجویان است.

دکتر باقری با بیان اینکه امروز دانشگاه فقط یک نهاد آموزشی نیست، یادآور شد: دانشگاه، امروز بسترساز شکل‌گیری هویت ملی و مسئولیت‌پذیری اجتماعی دانشجویان است.

در ادامه دکتر «قدمعلی سَرّامی» نویسنده، شاعر و پژوهشگر حوزه‌ی زبان فارسی با بیان اینکه پیام «سعدی» مبتنی بر اصل پیوند و ارتباط است، گفت: سعدی، جهان را مرکز پیوند بشریت می‌داند و برای همین دائم به «مدارا» دعوت می‌کند.

وی افزود: سعدی شرط آدمیت را «عقل» و «منطق» نمی‌داند، بلکه شرط انسانیت را «غم همنوع» داشتن می‌داند، چنانکه سروده است:  

«تو کز محنتِ دیگران بی‌غمی/نشاید که نامت نهند آدمی».

این پژوهشگر حوزه‌ی زبان فارسی، اضافه کرد: بر طبق این نوع رویکرد، ما باید به دنبال آبادکردن جهان باشیم و از هرگونه صدمه زدن به محیط زیست و انسان‌های دیگر خوداری کنیم.

دکتر سرامی خاطرنشان کرد: اگر با رویکرد اخلاقی و انسانی سعدی زندگی کنیم، زمینه‌ساز تأثیرگذاری بر دیگران خواهیم شد، چرا که که به اعتقاد سعدی کمال همنشین اثرگذار است:

گلی‌ خوش‌بوی‌ در حمام‌ روزی/رسید از دست‌ محبوبی‌ به‌ دستم‌

بدو گفتم‌ که‌ مشکی‌ یا عبیری/که‌ از بوی‌ دل‌آویز تو مستم‌

بگفتا من‌ گِلی‌ ناچیز بودم/ولیکن‌ مدتی‌ با گُل‌ نشستم‌

کمال‌ هم‌نشین‌ در من‌ اثر کرد/وگرنه‌ من‌ همان‌ خاکم‌ که‌ هستم.

این نویسنده با اشاره به اینکه «پارسایی» سرمنزل فرهنگ و تمدن ایرانی برای نوع انسان است، بیان داشت: فرهنگ ایرانی انسان را به پارسایی رهنون می‌کند، چنانکه قرآن کریم، گرامی‌ترین انسانها را در نزد خداوند پارسایان و پرهیزکاران معرفی کرده است: «یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَأُنْثَى? وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ? إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ»؛ «ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و ملت ها و قبیله ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید. بی تردید گرامی‌ترین شما نزد خدا پرهیزکارترین شماست» (آیه ۱۳ سوره حجرات».

در این جشن شاعران ایلامی، آقایان: «حبیب‌الله بخشوده»، «جلیل صفربیگی»، دکتر «بهروز سپیدنامه»، «فرهاد شاهمرادیان»، «حسین شکربیگی»، «حیدر رستم‌بیگی» و «صادق ملک حسینی» به شعرخوانی پرداختند و حضار را به وجد آوردند.

اجرای موسیقی، نقالی، نمایش دوبله و اهدای جوایز از بخش‌های متنوع این جشن باشکوه بود.

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *