✍️شهریار غلامپور
درجوامع معاصر امروزی، پوشش، مد و لباس یکی از چالشهای اساسی هر جامعهای با نگاه به ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و فضای بومی محلی جوامع و مناطق مختلف میباشد. پوشش خاص و مناسب در ایران، همواره و در طول تاریخ ایران زمین، مورد توجه ویژهای قرار داشته و در دوران گذار به جامعه اسلامی، این مهم به صورت ویژه و خاص مدنظر نظام اسلامی و عامه مردم قرار گرفته است.
پوشش ایرانی اسلامی و تولید لباسهای مناسب با رعایت چارچوبهای شرعی و عرفی در کشورهای اسلامی خصوصا ایران؛ در دهههای اخیر، به صورت ویژه و خاصی در دستور کار دولتها قرار گرفته به طوری که قانونگذار برای ساماندهی به حوزه مد و لباس، کارگروههای مختلفی را در ابعاد وسیع و گسترده از جمله “کارگروه ساماندهی مد و لباس ایرانی اسلامی”،”بنیاد ملی مد و لباس ایرانی اسلامی”و”انجمن های مد و لباس”را در بطن وظایف و رسالتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان تنها دستگاه قانونی متولی حوزه فرهنگ، البته با مشارکت و عضویت بسیاری از دستگاههای فرهنگی، اجرایی و صنعتی کشور پیشبینی و تصویب نموده است.
برگزاری جشنوارههای مختلف استانی،منطقهای و در راس آنها نمایشگاه بینالمللی فجر در حوزه مد و لباس و حمایت از طرحها، ایدهها و تولیدات ایرانی اسلامی همواره در اولویت کاری دولتها در سنوات اخیر قرار داشته است.
در همین راستا، انجمن مد و لباس استان ایلام با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام با هدف معرفی طرحها و ایدههای خلاق ایرانی اسلامی در حوزه مد و لباس، حمایت از طراحان و تولیدکنندگان این حوزه و ارائه و نمایش آثار و تولیدات هنرمندان حوزه مد و لباس استان، نمایشگاه مد و لباس ایرانی اسلامی”نقشِ نگار” را با ارائه و نمایش قریب به ۴۵۰ اثر فاخر از تولیدات ۸۰ نفر از هنرمندان استان در زمینه: عفاف و حجاب، پوشاک بانوان و کودک، اکسسوری و ملحقات پارچهای،کیف و کفش و طراحی لباس و… در نگارخانه استاد صندوقآبادی مجتمع فرهنگی هنری ایلام برپا نمود تا علاقمندان به این حوزه علاوه بر امکان دید و بازدید عمومی از نمایشگاه، فرصت خرید و سفارش لباسهای به نمایش گذاشته شده برای بازدیدکنندگان فراهم شود.
آنچه که در این نمایشگاه بیش از سایر نمایشگاههای برگزارشده تاکنون جلب توجه میکند؛تنوع،هنر، ذوق،زیبایی و خلاقیت در طرحها وتولیدات نمایشگاهی است.البسههایی فاخر که علاوه بر زیبایی، تناسب جنس و متریال و رنگ پارچه انتخاب شده با طرحهای شکیل و زیبای دوخته شده، چشم هر ببیندهای را به خود خیره میسازد.
ارائه و نمایش لباسهای بومی محلی استان توسط طراحان و دوزندگان چیرهدست و ماهر استانی با رنگ و لعابهایی خاص و شکیل، استفاده از سکههای قدیمی و …، جلوهای خاص و باشکوه به نمایشگاه بخشیده و توجه هر رهگذری را به این قسمت نمایشگاه جلب میکند.
اکسسوری و پوشاک امروزی و مدروز به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه که از تولیدات هنری وخلاقانه هنرمندان جوان، با دید معاصر و امروزی و با نگاه خاص به سلایق و نیازهای جامعه جوان امروزی طراحی و تولید شده در نوع خود بینظیر و ارزشمند هستند که با استقبال جوانان و نوجوانان و بانوان استان روبرو شده است.
در بخشی دیگر از نمایشگاه، قابهایی نصب شده بر روی دیوار، مخاطب را کنجکاوانه به سمت خود فرامیخواند ، ایدهها و طرحهای خلاقانه که با زیبایی خاصی با زبردستی و هنرمندیِ هنرمندان طراح، بر روی تابلوهای کاغذی ترسیم شده و افق و آیندهی روشن طراحی و طراحان مد و لباس را در استان نوید می دهد.
نباید از این نکته غافل شد که دستگاه های مسئول و متولی حوزه کارآفرینی و اشتغالزایی در استان وظیفهای خطیر و بسیار حساس برای حمایت و پشتیبانی هنرمندان، طراحان و هنرمندان این حوزه در قالب تصویب اعتبارات و اعطای تسهیلات و وام های کم بهره و حتی بلاعوض بر عهده دارند که انتظار میرود تا فرصت باقی است و نمایشگاه برپاست، مسئولین و واحد های تخصصی دستگاههای اجرایی مرتبط به ویژه دستگاههای عضو کارگروه مد و لباس استان و حتی تولیدکنندگان استانی از نمایشگاه نقشِ نگار و طرحها وتولیدات هنرمندان خلاق و توانمند استان بازدید نمایند.
بد نسیت بدانید که، در آیین افتتاح این نمایشگاه همراهی و حضور فعالان مختلف حوزه های فرهنگ، هنر و رسانه استان در کنار هم و همپای با هم، بهویژه حضور فعالان رسانهای و پوشش و بازتاب خبری نمایشگاه در روز نخست و افتتاحیه نمایشگاه چشمگیر و قابل توجه بود که خرسندی و رضایت خاطر اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه استان را در پی داشت.
آری؛ این نمایشگاه که حاصل تلاشها و کوشش هنرمندان استان در زمینه خلق آثار و تولیدات هنری در حوزه مد و لباس است میتواند توجه مسئولان و دست اندرکاران صنعت پوشاک استان و حتی کشور را به خود جلب نماید وتولیدات هنرمندان استانی را در تیراژ بالا و در سطحی گسترده و صنعتی در آینده شاهد باشیم.
نمایشگاه نقشِ نگار از ۱۱ تا ۱۸ اسفندماه درنگارخانه استاد صندوقآبادی در مجتمع فرهنگی هنری ایلام هر روز از ساعت ۱۶:۰۰ تا ۲۱:۰۰ پذیرای علاقمندان به حوزه مد و لباس است.
درود
بی شک برگزاری نمایشگاه رویدادی برد-برد برای طراح و مصرف کننده است اما به شرط آنکه طراح برای هنر خود احترام قائل شود و وقت و خلاقیت و ذوق مصرف کند و کاری طراحی کند. توی این نمایشگاه متاسفانه جز تعدادی انگشت شماری کار طراحی شده، کاری جدید یا خلاقانه به چشم نمیخورد. در نمایش لباسهای محلی متاسفانه کج سلیقگی بسیاری به چشم میخورد. گویی دو سه تکه لباس از هزار پیشه مادربزرگی به درون نمایشگاه پرتاب شده بود. و یا خیلی از کارها را میتوان در هر مغازه البسه فروشی پیدا کرد. امیدوارم در نمایشگاههای بعدی(البته آن هم به امید استمرار چنین ایونت هایی) شاهد کارهایی باشیم که تحسین مصرف کننده را برانگیزد و طراحان استان بدرخشند.