لزوم رعایت پدافند غیرعامل در بخش محیط زیست ایلام

علیرضا محمدی در جلسه ای با محوریت الزامات پدافند غیرعامل؛ افزایش سطح آمادگی و هوشیاری سازمانی، ضمن عرض تسلیت شهادت مظلومانه تعدادی از فرماندهان دلاور و غیرتمند، دانشمندان متعهد و مردم بی‌گناه میهن عزیزمان در حمله ناجوانمردانه و بزدلانه رژیم غاصب صهیونیستی از پاسخ قاطع، به موقع و راهبردی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به تجاوزات و شرارت های آمریکای جنایتکار و رژیم صهیونیستی قدردانی کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست ایلام، در ادامه با تشریح ضرورت و هدف از برگزاری این جلسه به معرفی الزامات و نظام نامه های عملیاتی سازمان پدافند غیرعامل کشور و ستاد پدافند غیر عامل سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه های مختلف فنی، اداری، زیستی، سایبری و غیره پرداخت.

وی با بیان اینکه سرمایه انسانی در اداره کل حفاظت محیط زیست از اهمیت بالایی در موضوع پدافند غیرعامل برخوردارند، گفت: رعایت الزامات پدافند غیرعامل با هدف مصونیت بخشی و حفاظت و صیانت از جان افراد شاغل در مجموعه این اداره کل در اولویت قرار دارد.

محمدی تصریح کرد: رعایت حداکثری الزامات و ملاحظات پدافند غیرعامل ضروری است و به دنبال الگوهای نوین مصون سازی اداره کل حفاظت محیط زیست از منظر پدافند غیرعامل هستیم.




۸۴ نقطه بحرانی و مستعد آتش سوزی در جنگل های استان ایلام شناسایی شد

یاسم خانمحمدیان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با شروع فصل گرما و افزایش دمای هوا، خطر وقوع آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌های استان ایلام به شدت افزایش می‌یابد.

وی بیان کرد: هر ساله بخشی از پوشش گیاهی و جنگل‌های استان به دلیل بی‌احتیاطی انسان‌ها یا عوامل طبیعی دچار حریق می‌شوند.

خانمحمدیان تصریح کرد: در حال حاضر، ۸۴ نقطه بحرانی در سطح ۴۲۵ هزار هکتار از این استان شناسایی شده است که در تمامی شهرستان‌های آن پراکنش دارند.

وی افزود: به دلیل توپوگرافی خاص جنگل‌های استان، دسترسی به این مناطق دشوار است، بنابراین باید امکانات و تجهیزات لازم برای دسترسی سریع و مؤثر فراهم شود.

وی عنوان کرد: کمیته بحران ویژه منابع طبیعی برای بررسی و مدیریت مباحث آتش سوزی و تأمین بالگرد برای اطفای حریق و تجهیز گروه‌های کمک‌رسان در مقابله با آتش‌سوزی پیگیری شده است.

مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام گفت: حفاظت از طبیعت نیازمند آگاهی، برنامه‌ریزی و مشارکت همگانی است و همه باید برای جلوگیری از آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها فعالانه همکاری کنیم.




داغ تخریب و توسعه بر تن نحیف مراتع ایلام

اهمیت منابع طبیعی و مراتع به عنوان پشتوانه‌ای حیاتی برای حفظ محیط‌زیست و پایداری زندگی انسانی و جانوری هر روز بیشتر نمایان می‌شود.

منطقه زیبای «دالاو» در شهرستان چوار، امروز یکشنبه (۲۸ اردیبهشت) میزبان آیین روز ملی مرتع بود تا بار دیگر ضرورت حفاظت و حراست از طبیعت ارزشمند ایلام و مراتع آن مورد تأکید قرار گیرد.

در این آیین که با حضور مسئولان و کارشناسان، مرتع‌داران و شماری از دوستداران طبیعت برگزار شد، اهمیت ایجاد تعادل میان بهره‌برداری از مراتع و حفاظت اصولی از این منابع ملی مورد بررسی قرار گرفت.

مراتع غنی و چشم‌نواز ایلام که نه‌تنها میراثی برای نسل امروز بلکه امانتی برای آیندگان به شمار می‌آیند، امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند توجه، آموزش و مشارکت همگانی برای حفاظت در برابر تخریب و تهدیدهای ناشی از چرای بی‌رویه و تغییر کاربری است.

این مراسم، فرصتی مهم برای تبیین لزوم استفاده درست از طبیعت و حفظ تعادل میان بهره‌مندی و احیای منابع طبیعی فراهم ساخت و توجه همگان را به مسئولیت مشترک در صیانت از مراتع و جنگل‌های استان معطوف کرد.

مراتع ایلام پاسخگوی تعداد دام‌های بومی و عشایر نیست

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام در این آیین با تاکید بر اینکه حضور دام مازاد عشایر بومی و احشام عشایر مهمان از استان‌های همسایه، بیش از توان و ظرفیت مراتع استان است، اظهار کرد که مراتع به عنوان یکی از مهم‌ترین رویشگاه‌ها برای حفظ پایداری خاک، از اهمیت اکولوژیکی زیادی برخوردارند.

یاسم خان‌محمدیان یادآور شد که جلوگیری از فرسایش خاک و فراهم آوردن بستر مناسب برای رشد گیاهان مختلف و گیاهان دارویی، از جمله مزایای مراتع است.

وی با بیان این‌که یک‌هزار گونه گیاه دارویی و خوراکی در استان ایلام شناسایی شده است، ادامه داد: حفظ و حراست از این مراتع وظیفه‌ای همگانی است و مرتع‌داران و عشایر، که از این رویشگاه‌ها بهره می‌برند، بیش‌ترین نقش و وظیفه را در قبال مراتع دارند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام با انتقاد از کمبود منابع اعتباری برای حفاظت از مراتع، افزود: حفظ و حراست از مراتع نیازمند نگاه ویژه مسئولان و تخصیص بودجه و اعتبار است.

همگان برای نجات طبیعت و منابع طبیعی همکاری کنند

فرماندار چوار نیز در این آیین اظهار کرد که این طبیعت زیبا و غنی، نعمتی بزرگ و گران‌بها از سوی خداوند است که به استان ایلام ارزانی شده و بی‌تفاوتی یا تخریب این نعمت‌ها موجب خشم و غضب خداوند و زوال طبیعت می‌شود.

فرج‌اله پاوند افزود: حساسیت نسبت به طبیعت بیانگر مسئولیت‌پذیری افراد در این مورد است و نکته مهم، مشارکت مردم در حفاظت از انفال است.

وی یادآور شد همه افراد جامعه، از جمله شوراهای روستا، معلمان و روحانیان باید در آموزش و ترغیب مردم برای حفاظت از طبیعت مشارکت و جدیت بیشتری داشته باشند.

فرماندار چوار به ضرورت برنامه‌ریزی و استفاده از علوم روز در حفاظت از منابع طبیعی اشاره کرد و گفت: امروزه باید به جای روش‌های سنتی و قدیمی، با شیوه‌های نوین و هوشمندانه به حفظ و حراست از منابع طبیعی بپردازیم.

تبدیل مراتع استان به بیابان نگران‌کننده است

امام جمعه شهرستان چوار نیز در این آیین با ابراز نگرانی از بیابانی شدن ۵۵ درصد از مراتع استان ایلام، یادآور شد که تبدیل این عرصه‌ها به مرتع و جنگل به حفظ محیط زیست کمک کرده و از تشکیل یا نفوذ ریزگردها جلوگیری می‌کند.

حجت‌الاسلام سید شهاب‌الدین میهن‌پرست تأکید کرد که حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی باید در اولویت قرار گیرد و همه افراد جامعه در برابر حفاظت از طبیعت مسئول هستند.

وی با اشاره به زیبایی‌های طبیعی که خداوند به استان ایلام عطا کرده است، یادآور شد که برخی افراد به جای استفاده درست از این نعمت‌ها، با آتش‌سوزی یا رها کردن زباله‌ها به آن آسیب می‌زنند، درحالی‌که این طبیعت تنها متعلق به ما نیست، بلکه از آن همه جانداران و نسل‌های آینده است.

امام جمعه چوار بر نهادینه شدن فرهنگ استفاده بهینه از منابع طبیعی در جامعه تأکید کرد و گفت: زمین مادر همه موجودات است و بدون زمین سالم، هیچ موجود زنده‌ای اعم از انسان، گیاه یا جانور و حتی حشرات، قادر به ادامه زندگی نخواهد بود.

وی با اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ‌سازی در زمینه حفاظت از طبیعت، گفت: آموزش‌های فرهنگی و ترویجی باعث رغبت و حساسیت مردم نسبت به حفاظت از محیط زیست و طبیعت می‌شود.

حجت‌الاسلام میهن‌پرست همچنین به ضرورت توجه به آتش‌سوزی‌های عمدی اشاره و تصریح کرد که برخی از آتش‌سوزی‌ها عمدی یا ناشی از سهل‌انگاری است که منجر به از بین رفتن درختان چندصدساله می‌شود.

امام جمعه چوار خواستار همکاری رسانه‌ها، نویسندگان، صاحبان تریبون و مدیران مرتبط در راستای حفاظت از طبیعت شد و گفت: همه باید برای حفظ این زیبایی‌ها تلاش، و این میراث ارزشمند را برای آیندگان حفظ کنیم.

وی همچنین بر لزوم تغییر الگوی کشت و توجه به گیاهان دارویی و کشاورزی نوین تأکید کرد و یادآور شد: کشاورزان باید به سمت کشت گیاهانی مانند گل نرگس بروند که علاوه بر سودآوری، با محیط زیست نیز سازگار هستند.

این آیین با حضور مسئولان انتظامی، منابع طبیعی و آبخیزداری، امور عشایری، مدیریت ستاد مقابله با بحران و شماری از مرتع‌داران برگزار و از تعدادی مرتع‌دار نمونه استان قدردانی شد.

کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی معتقدند که تداوم چرای بی‌رویه و افزایش فشار دام بر عرصه‌های مرتعی استان، در صورت نبود تدابیر جدی و انجام اقدامات حفاظتی لازم، می‌تواند منجر به تخریب گسترده مراتع، فرسایش خاک و از دست رفتن تنوع زیستی شود.

آنان تاکید دارند که همکاری و مشارکت دامداران، اجرای طرح‌های اصلاح و احیای مراتع و اختصاص اعتبارهای لازم، گام‌هایی اساسی برای حفاظت از منابع طبیعی و تأمین معیشت پایدار جامعه روستایی و عشایری است.

استان ایلام به سبب موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی تنوع قابل توجهی از مراتع، جنگل‌ها و منابع طبیعی را در خود جای داده است.

در سال‌های اخیر افزایش جمعیت دام، تغییرهای اقلیمی، کمبود بارندگی و برخی اقدام‌های غیر اصولی موجب کاهش پوشش گیاهی و افت ظرفیت مراتع این استان شده است.

هر ساله همزمان با روز ملی مرتع، برنامه‌های مختلفی جهت افزایش آگاهی عمومی و مدیریت بهتر این منابع ارزشمند در نقاط مختلف ایلام برگزار می‌شود.

در حاشیه این آیین، پشم‌چینی و مایه‌کوبی نمادین احشام انجام گرفت و از مهمانان با خوراکی‌های سنتی نظیر «شُله‌کینه»، «بژی‌برساق»، نان و دوغ محلی، تولید عشایر ساکن این منطقه پذیرایی شد.

از گستره دو میلیون هکتاری استان ایلام، یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن را عرصه‌های طبیعی تشکیل می‌دهد و سهم مراتع استان از این عرصه‌ها، ۷۸۴ هزار و ۶۹۴ هکتار است.

۲۵ اردیبهشت‌ به عنوان روز مرتع نام‌گذاری شده است.




طرح ملی «آبخیز تا جالیز» در استان ایلام آغاز شد

یاسم ‬ خانمحمدیان ظهر یکشنبه در آغاز طرح «آبخیز تا جالیز» اظهار کرد: طرح‌های آبخیزداری در کشور با شناخت ظرفیت‌ها و قابلیت‌های مختلف یک منطقه جغرافیایی (حوزه آبخیز) ضمن حل مشکلات مختلف اکولوژیکی، زیرساختی، انسانی، زیستی آن حوزه، بیشترین بهره‌برداری انسانی در جهت رفاه حال آبخیزنشینان را فراهم می‌آورد.

وی بیان کرد: طرح ملی آبخیز تا جالیز در استان ایلام با هدف کنترل فرسایش خاک، پخش سیلاب و ساماندهی آب در استان ایلام اجرا می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در این خصوص گفت: بیش از ۷۵ تا ۸۰ درصد تمام بارش کشور از طریق سیلاب و تبخیر به هدر می‌رود، لذا باید مدیریت آب را از رویکرد سطحی و استحصال و ذخیره سازی سطحی آب به رویکرد زیرسطحی و استحصال و ذخیره سازی زیرزمینی آب سوق دهیم، حجم بالایی از آب استان به دلیل وضعیت توپوگرافی استان که شیب آن به سمت کشور عراق است در قالب سیلاب‌ها از دسترس خارج می‌شود که از طریق انجام طرح‌های آبخیزداری می‌توان این آب‌ها را مهار نمود و در جهت محرومیت زدایی استان از آن بهره برد.

وی افزود: با همکاری بسیج و منابع طبیعی طرح ملی آبخیز تا جالیز به منظور ذخیره آب و تغذیه سفره‌های زیر زمینی در استان آغاز شده و قصد داریم با فعالیت‌های انقلابی و جهادی مانع از بین رفتن سرمایه آبی و خاکی کشور شویم.




انجمن صنفی مرتع‌داران نقطه عطفی در مدیریت و حفظ مراتع ایلام است

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به اهمیت تشکیل انجمن صنفی مرتعداران استان گفت: این انجمن با هدف توسعه مشارکت، ارتقای سطح آگاهی و جایگاه قانونی مرتع‌داران و همچنین استانداردسازی فعالیت‌های مرتع‌داری تشکیل شده است.

یاسم خانمحمدیان امروز دوشنبه ۱۸ فروردین در مراسم انتخابات انجمن صنفی مرتع‌داران استان اظهار کرد: بالغ بر ۱۳ هزار مرتعدار در استان با منابع طبیعی همکاری دارند.

وی توانمندسازی جوانان و مجامع محلی مرتع‌داران، احیا و توسعه بخش‌های اکولوژیکی و بهبود کمی و کیفی مرتعداری را از دیگر اهداف تشکیل این انجمن دانست و افزود: با توجه به نقش غیرقابل انکار مراتع در توسعه پایدار، تأمین امنیت غذایی و همچنین حفظ آب، خاک و پوشش گیاهی، تدوین و تشکیل انجمن‌های صنفی مرتع‌داری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

در این مراسم، حجت‌الاسلام هواسی مسئول محترم نمایندگی ولی‌فقیه در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، به ایراد سخنرانی پرداخت و ضمن اشاره به اهمیت درخت، درختکاری و منابع طبیعی، بر لزوم حفظ این سرمایه‌های الهی و ضرورت مشارکت مردمی تأکید کرد.

در این مراسم انتخابات مجمع عمومی مؤسس انجمن صنفی کارفرمایی مرتعداران استان ایلام برگزار شد و آقایان قدرت‌اله مهدوی، عبداله نیک‌اندیش، رضا نقی‌پور، جعفر رشیدی و جواد حسینی به‌عنوان اعضا اصلی و محسن نرگسی، حسین ملک‌زاده و فارس جعفربیگی به‌عنوان اعضا علی‌البدل و حسین کمری به عنوان بازرس اصلی و حیدر اطاقی بازرس علی‌البدل انتخاب شدند.




برگزاری مجمع عمومی و سالیانه هیئت ورزش‌های همگانی استان ایلام با حضور نایب رییس فدراسیون 

مجمع عمومی و سالیانه هیئت ورزش‌های  همگانی استان‌ ایلام با حضور نایب رییس  فدراسیون ورزش‌های همگانی و مدیرکل ورزش وجوانان این استان در هتل زاگرس ایلام برگزار شد.

به گزارش دنیای ایلام و به نقل از روابط عمومی فدراسیون ورزش‌های همگانی، مجمع عمومی و سالیانه هیئت ورزش‌های همگانی استان ایلام با حضور دکتر شهرام علم نایب رییس فدراسیون ورزش‌های همگانی، شهبازی مدیرکل ورزش و جوانان استان ایلام، مهدیه معاون توسعه ورزش همگانی استان ایلام، قبادی معاون امور بانوان، مهران جنگلی رییس هیات ورزش‌های همگانی استان ایلام و جمعی از مسئولین و کارشناسان ورزش همگانی برگزار شد.

 

در ابتدای این جلسه کلیپی از عملکرد سال ۱۴۰۳ هیات ورزش‌های همگانی استان ایلام پخش و جنگلی ریس هیات، دبیر و خزانه دار هیات به ارائه آمار و عملکرد یک ساله گذشته این هیئت پرداختند.

 

شهرام‌ علم نایب رییس فدراسیون ورزش‌های همگانی با اشاره به اینکه استان ایلام در حوزه ورزش‌های همگانی یکی از استان‌های برتر است، گفت: افتخاریست که در یک استان کوچک ۹۰۰ رویداد ورزشی برگزار شده و اکنون استان ایلام در زمینه ورزش‌ همگانی بسیار موفق عمل کرده و این می‌تواند سلامتی را در استان نهادينه کند.

 

وی ادامه برگزاری رویدادهای ورزشی مانند پیاده‌روی با اپلیکیشن گامیران را مورد تاکید قرار داد و گفت: باید متوجه بود و به مردم هم اطلاع‌رسانی کرد که عامل بیماری‌های غیر واگیر کم‌ تحرکی است و در این بین پیاده‌روی به عنوان مادر همه ورزش‌ها بدون نیاز به هزینه و مکان محسوب می‌شود. کیفیت زندگی در دست خود ماست که با ورزش می‌توان به حال خوب رسید و نتیجه آن نشاط اجتماعی خواهد بود.

 

همچنین مهران جنگلی رییس هیئت ورزش‌های همگانی استان ایلام اظهار کرد: این هیئت با تعامل خوبی که با سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی نظیر شهرداری ایجاد کرده توانسته عملکرد روبه رشد و سازنده ای را به خصوص در بحث آموزش مربیان متخصص ورزش همگانی داشته باشد.